fbpx

Vetten in voeding en gewichtsverlies

Header Tomaten Komkommer Knoflook blur logo kdvc

 

 

 

 

 

 

Het volgen van een mediterraan voedingspatroon verrijkt met extra olijfolie leidt tot meer gewichtsreductie en afname van de middelomvang dan het volgen van een vetarm voedingspatroon.

Aan de Spaanse PREDIMED-studie namen 7447 mannen en vrouwen deel in de leeftijd van 55 tot 80 jaar. Ze hadden diabetes type-2 of drie cardiovasculaire risicofactoren. Ze werden willekeurig in drie groepen verdeeld en kregen mediterrane voeding met extra-vierge olijfolie, mediterrane voeding met noten of vetarme voeding. Er werden geen adviezen gegeven met betrekking tot lichamelijke activiteiten. Ook werd geen maximum gesteld voor wat betreft het aantal in te nemen calorieën. Jaarlijks werd bij de deelnemers het lichaamsgewicht en de middelomvang gemeten.

Na een volgperiode van gemiddeld vijf jaar was er bij de deelnemers in alle groepen een marginale afname van het lichaamsgewicht, de middelomvang was bij alle deelnemers iets toegenomen. Ten opzichte van het vetarme voedingspatroon leidde de consumptie van mediterrane voeding met exta-vierge olijfolie tot significant meer verlies van lichaamsgewicht met gemiddeld 0,43 kg per jaar. Mediterrane voeding met noten leidde ook tot iets meer reductie van het lichaamsgewicht met gemiddeld 0,08 kg per jaar. De middelomvang nam in de periode van vijf jaar in beide groepen met respectievelijk 0,55 en 0,94 cm minder toe dan bij de personen die een vetarm voedingspatroon volgden.

De resultaten laten zien dat vetarme voeding niet leidt tot gewichtsafname en dat de consumptie van gezonde vetten niet hoeft te worden beperkt om gewichtstoename te voorkomen.

Bron: https://bibliotheek.ortho.nl/10194/vetten-in-voeding-en-gewichtsverlies/

Deel:

Meer berichten

Eet smakelijk!

Eet smakelijk. Een pompoen soep met sla en een zoete aardappel salade. Wat een boost aan vitamines en mineralen. www.karladijkstravoedingscoach.nl Lekkere en gezonde salades kun

Nieuwe praktijklocatie

Per 1 december 2017 zit ik officiëel bij gezondheidswinkel Werkman te Dokkum met mijn praktijk voor orthomoleculaire voedings- en suppletieadvies. Wil je een gezond gewicht