fbpx

Wat is Orthomoleculaire Geneeskunde? Alles wat je moet weten.

Inhoud

Wist je dat jou lichaam ongelooflijk goed in staat is zichzelf gezond te houden en vaak ook te genezen? Orthomoleculaire geneeskunde richt zich volledig op het inzicht geven hoe je met gedrag dat proces zo optimaal mogelijk kunt ondersteunen. In deze blogpost zal ik een dieper inzicht bieden in wat orthomoleculaire geneeskunde precies inhoudt en waarom het steeds meer erkenning krijgt in de wereld van de gezondheidszorg. Ik kan alvast verklappen dat voeding daarin een zeer grote rol speelt.

In deze blog kun je lezen:

  • Definitie van Orthomoleculaire Geneeskunde
  • De Betekenis van “Orthomoleculair”
  • Kernprincipes van Orthomoleculaire Geneeskunde
  • De Rol van Voeding in Orthomoleculaire Geneeskunde
  • Het Streven naar Optimale Gezondheid
  • De Integratie van Voeding en Geneeskunde

Definitie van Orthomoleculaire Geneeskunde

Laten we beginnen met een heldere en beknopte definitie: Orthomoleculaire geneeskunde is een benadering van gezondheidszorg die zich richt op het optimaliseren van de gezondheid door het gebruik van voedingsstoffen in de juiste concentraties. In essentie draait het om het voorzien van het lichaam van de juiste moleculen (voedingsstoffen) in de juiste hoeveelheden om de gezondheid te bevorderen.

De Betekenis van "Orthomoleculair”

De term "orthomoleculair" is samengesteld uit twee Griekse woorden: "ortho," wat "juist" of "correct" betekent, en "moleculair," wat verwijst naar moleculen die betrokken zijn bij biologische processen. Wanneer we deze twee begrippen samenvoegen, krijgen we "juiste moleculen" of "juiste voedingsstoffen." Orthomoleculaire geneeskunde streeft ernaar om het lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen in de juiste vorm en concentraties, zodat het optimaal kan functioneren.

Kernprincipes van Orthomoleculaire Geneeskunde

Een van de hoofddoelen van orthomoleculaire geneeskunde is het optimaliseren van de voedingsstoffen in het lichaam. Dit betekent dat het streven is om het lichaam te voorzien van de juiste hoeveelheid voedingsstoffen die het nodig heeft voor een optimale gezondheid. Het vermijden van tekorten en overmatige inname van bepaalde voedingsstoffen is van cruciaal belang.

2 Individueel Afgestemde Behandeling

Elk individu is uniek, en orthomoleculaire therapieën worden afgestemd op individuele factoren zoals genetica, levensstijl en medische geschiedenis. Wat voor de ene persoon werkt, kan niet per se geschikt zijn voor een ander.

3 Preventie en Behandeling

Orthomoleculaire geneeskunde heeft een tweeledig doel: preventie en behandeling. Het richt zich niet alleen op het voorkomen van ziekten, maar ook op het behandelen ervan met behulp van voeding als een krachtige tool.

4 Veiligheid en Effectiviteit

Deze benadering maakt gebruik van natuurlijke voedingsstoffen en heeft als doel om veilig en effectief te zijn, met minimale bijwerkingen. Het vermijden van schadelijke medicatie en synthetische stoffen staat centraal.

De Rol van Voeding in Orthomoleculaire Geneeskunde

Voeding speelt een centrale rol in orthomoleculaire geneeskunde. Het lichaam haalt de benodigde voedingsstoffen uit voedsel om essentiële functies uit te voeren, zoals groei, energieproductie, immuunrespons en celreparatie. Een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen kan leiden tot gezondheidsproblemen, terwijl een uitgebalanceerd dieet het lichaam voorziet van wat het nodig heeft om goed te functioneren.

Orthomoleculaire geneeskunde erkent het belang van voeding bij het ondersteunen van de gezondheid en het voorkomen van ziekten, en het moedigt mensen aan om bewuste voedingskeuzes te maken om hun welzijn te verbeteren.

Het Streven naar Optimale Gezondheid

Een van de meest opvallende aspecten van orthomoleculaire geneeskunde is het streven naar optimale gezondheid. Deze benadering gaat verder dan de afwezigheid van ziekte en streeft naar het bereiken van de best mogelijke gezondheidstoestand voor elk individu. Het idee is dat het lichaam in staat is om op zijn best te functioneren wanneer het wordt voorzien van de juiste voedingsstoffen.

De Integratie van Voeding en Geneeskunde

Orthomoleculaire geneeskunde integreert voeding en geneeskunde op een unieke manier. Voeding wordt beschouwd als een krachtige tool voor zowel preventie als behandeling. In plaats van louter te vertrouwen op medicatie om symptomen te behandelen, richt orthomoleculaire geneeskunde zich op het aanpakken van de onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen door middel van voedingsinterventies.

 In deze benadering wordt voeding beschouwd als een essentieel onderdeel van de algehele gezondheid en welzijn, en het wordt gezien als een sleutel tot het bereiken van een optimale gezondheid. Orthomoleculaire geneeskunde benadrukt het belang van bewuste voedingskeuzes als een manier om de gezondheid te bevorderen en het welzijn te verbeteren.

Conclusie Orthomoleculaire geneeskunde

Orthomoleculaire geneeskunde is een benadering die de gezondheid bevordert door het gebruik van de juiste voedingsstoffen in de juiste concentraties. Het draait om de optimalisatie van voedingsstoffen, individueel afgestemde behandeling, preventie en behandeling, en de focus op veiligheid en effectiviteit. Voeding speelt een centrale rol in deze benadering, omdat het lichaam bouwstenen uit voedsel haalt om cruciale functies uit te voeren. Orthomoleculaire geneeskunde streeft naar optimale gezondheid en integreert voeding en geneeskunde op een unieke manier. Het benadrukt het belang van bewuste voedingskeuzes om de gezondheid te bevorderen en het welzijn te verbeteren.

Waarmee kan ik je helpen?

Ben je door deze blog nieuwsgierig geworden naar wat Orthomoleculaire geneeskunde voor jouw gezondheid of gezondheidsklachten kan betekenen? Maak dan geheel vrijblijvend een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek met mij. Tijdens dat gesprek bespreken we je wens of klacht op het gebied van je gezondheid en leg ik je uit hoe je daar vanuit de orthomoleculaire geneeskunde mee aan de slag zou kunnen gaan. Ik heb ruim 30 jaar ervaring in gezondheid en heb als Orthomoleculair therapeut meer als 500 cliënten geholpen om fitter, energieker en gezonder te worden met behulp van de orthomoleculaire geneeskunde. Via deze link: https://kdvc.clientomgeving.nl/afspraak-maken kun je meteen een afspraak maken in mijn online agenda. Wil je liever telefonisch een afspraak maken of gewoon even overleggen? Bel of whatsapp me gerust via 06-43480334.

Ik hoor graag waar ik je me kan helpen!

Orthomoleculair specialist Karla Dijkstra

Karla Dijkstra
Integraal Orthomoleculair Therapeut

Karla Dijkstra
Deel dit artikel
Abonneer voor regelmatige updates

afspraak maken of heb je vragen?

Ben je enthousiast over mijn diensten maar heb je nog een vraag? Stel ze gerust via één van onderstaande contactmogelijkheden.

Meteen een afspraak maken voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek? Klik dan op de knop -plan zelf je afspraak- Ik hoor graag van je!

Karla Dijkstra Voedingscoach

Afspraak Maken